Sladké ovoce je zdravé

Autor: MUDr. Alice Žertová

Vážení konzumenti ovoce, chci ujistit ty, kteří v tuto chvíli pochybují, zda je článek určený i jim, nemilovníkům jakéhokoliv ovoce, že určitě nějakou tu ovocnou pochoutku kdy pozřeli, i kdyby jenom v marmeládě ve vánočním cukroví. Tak tedy vážení spotřebitelé ovoce, chci se s vámi podělit o několik málo informací o tom, jak je blahodárná konzumace ovocnin pro vaše fyzické i psychické zdraví.

Podle lékařských výzkumů je minimální spotřeba ovoce pro zdraví životní styl 100 kilogramů na osobu ročně. V České republice je však tato průměrná spotřeba o celou čtvrtinu nižší, než je doporučená dávka pro vaše zdraví. Více než polovinu u nás zkonzumovaného ovoce tvoří plodiny mírného pásma. Dokázali byste uhodnout, který ovocný druh je na vrcholu žebříčku popularity? Jestliže tipujete, že jablka, odhadli jste to správně. Jablka jsou jeden z našich nejstarších a nejrozšířenější darů přírody a jsou zde pěstována  od nepaměti.  Není pochyb o tom, že nám i jeho symbolika výrazně vstupuje do životů již od dětství. Vzpomeňme na množství pohádek, kde jablka hrají významnou úlohu i na symbol královské moci. Další na pomyslném stupínku oblíbenosti jsou hrušky, třešně, broskve, meruňky, švestky, višně, jahody a červený či černý rybíz.

Jak jsem již naznačila, vědci nás nabádají ke konzumaci ovoce, abychom byli zdraví a cítili se dobře. Zde přináším několik argumentů, které ovoce a v tomto případě konkrétně jablka dokáží, pokud je v dostatečném množství zařadíme do své stravy.

  • Pomáhají zhubnout, protože je to nízkokalorická potravina plná vlákniny.
  • Chrání před rakovinou zažívacího ústrojí. Látky obsažené zejména ve slupce, ale i v jejich dužnině, jako jsou mikronutrienty, vláknina a fytonutrienty, mohou významně snížit riziko vzniku rakoviny.
  • Snižují riziko srdečního infarktu. Konzumace velkého množství jablek, i jiných druhů ovoce a zeleniny, snižuje počet úmrtí na cévní choroby.
  • Zlepšují paměť a schopnost učit se. Současné studie ukazují, že látky v nich obsažené, zejména v jablečné šťávě, pomáhají zvyšovat a udržovat výkon lidského mozku.

 

Mnoho pěstitelských úspěchů vám přeje Středočeská ovocnářská unie a školkařské družstvo.

 

Zdroj literatury: Měli jste již dnes jablko?